Τετάρτη 2 Απριλίου

Συνάντησα τον π. Αριστοτέλη και κα. Αθανασία. Εχάρηκα γιατί αυτοί ήταν πολύ καλά. Ό π. Αριστοτέλης είπε ότι εχάρηκαν πολύ γιατί με συνάντησαν πάλι. Είπε ότι έχει τώρα μάθημα μόνο τήν Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, γι' αυτό τον λόγο μπορούμε να συναντιώμαστε αυτές τις μέρες. Και επειδή ο χρόνος είναι πολύ μικρός, είπα ότι θα γράφω ημερολόγιο και θα του το δίνω. Είπαμε ότι θα συναντηθούμε την Παρασκευή. Αλλά πρέπει να μαγνητοφωνήσω στον EBS (εκπαιδευτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό), γι' αυτό δεν θα μπορέσω να τον συναντήσω. Θα το δώσω στην κορεατική δασκάλα και θα της ζητήσω να το δώσει στον Πατέρα.

Παρασκευή 4 Απριλίου

Μου τηλεφώνησε ο π. Αριστοτέλης. Έδωσα το ημερολόγιό μου στην καθηγήτρια Χιόν, αλλά ο Πατήρ είπε πως δεν το έλαβε. Είπαμε πως θα συναντηθούμε την Δευτέρα. Όταν τελείωσα το τηλέφωνο, η σύζυγός μου με επαινούσε γιατί μιλούσα ελληνικά.

Σάββατο 5 Απριλίου

Πήγα στο Πάρκο στην κοίτη του ποταμού Χαν (Χαν Καγκ Κοσουμπουτζί Κόγκ'ουον) κοντά στο σπίτι μου με τα πόδια, με την σύζυγό μου και τον μικρότερό μας γιός. Φάγαμε κιμπάπ στο γρασίδι. Ήταν πολυ ωραία και ο άνεμος ήταν δροσερός. Και το κιμπάπ ήταν πιο νόστιμο.

Κυριακή 6 Απριλίου

Πήγα στην εκκλησία. Σήμερα, είχαμε Θεία Κοινωνία. Ο ποιμήν είπε πως ο άρτος είναι το Σώμα του χριστού, και πρέπει να λάβουμε με πίστη.

Ο Πατήρ είπε πως στις προτεσταντικές εκκλησίες αυτό είναι ένα σύμβολο, και είδα το ίδιο στο διαδίκτυο. Αλλά η εκκλησία μου δεν πιστεύει αυτό. Μάλλον επειδή η Οννουρί Εκκλησία πιστεύει όλα τα γραμμένα στη Βίβλο, γιατί δεν υπάρχει λάθος στη Βίβλο.

Δευτέρα 7 Απριλίου

Εκτύπωσα ελληνικά νέα από το διαδίκτυο. Ο τίτλος τους είναι "Καταρρέει ο Σαντάμ, Οι τελευταίες ημέρες της Βαγδάτης". Δεν ξέρω το 40% των λέξεων. Αλλά το κατάλαβα λίγο, γιατί αυτό το άρθρο έχει τα γνωστά νέα, και ξέρω το περιεχόμενό τους.

Τρίτη 8 Απριλίου

Τραγούσα τα τραγούδια που συνέθεσα με κιθάρα, μπροστά στις δασκάλες στο γραφείο μας. Αν και δεν τραγουδώ καλά και δεν παίζω κιθάρα καλά, δεν το επισήμαναν και είπαν πως τους αρέσουν μερικά απ' αυτά. νομίζω πως αυτές είναι καλές.

Τετάρτη 9 Απριλίου

Έγραψα το ημερολόγιο που ο π. Αριστοτέλης διόρθωσε στο σημειωματάριο. Ξέχασα πολλές λέξεις, γι' αυτό έγραψα τις ίδιες λέξεις στα αγγλικά ή Ιαπωνικά. Το βρήκα να είναι πολύ μεγάλο για να το μάθω όλο.

Πέμπτη 10 Απριλίου

Άκουσα τα νέα στον BBC Greek στο διαδίκτυο. Δεν τα κατάλαβα εκτός από "Σαντάμ Χουσεΐν", "Ιράκ" και "Βαγδάτη". Η οδός για την εκμάθηση της ελληνικής γλωσσας φάνηκε πολύ μακριά. Αλλά ασφαλώς θέλω να καταλαβαίνω τα ελληνικά νέα. Όταν θα μπροώ να τα καταλάβω, τότε θα μπορώ να καταλάβω άλλα άρθρα.

Κυριακή 13 Απριλίου

Όταν ανεβήκαμε στό αυτοκίνητο η οικογένειά μου κι' εγώ και αρχίσαμε να πηγαίνουμε στην εκκλησία, τότε ξαφνικά ο μικρότερός μας γιός ξέρασε. Προσπάθησα να βοηθήσω να ξερνάσει έξω από το αυτοκίνητο, αλλά ήταν αργά και ξέρασε στο χέρι μου. Στάθμευσα το αυτοκίνητο πάλι, και κατεβήκαμε από αυτό, πήγαμε στό σπίτι μας και αλλάξαμε τα ρούχα ο γιός μας και εγώ. Η σύζυγός μου πήρε πανιά και αποσμητικό, γιατί βρωμούσε πολύ μέσα το αυτοκίνητο.

Όταν φτάσαμε στην εκκλησία, η λατρεία ήδη είχε αρχίσει.

Ο μικρότερός μας γιός ήταν εν τάξει. Δεν ξέρασε επειδή ήταν άρρωστος, αλλά επειδή έφαγε υπερβολικά. Μερικές φορές ο μικρότερός μας γιός τρώει υπερβολικά και γι' αυτό ξερνά.

Τρίτη 15 Απριλίου

Πήγαμε στην εκκλησία για να παραβρεθούμε στη πρωϊνή σύναξη προσευχής η σύζυγός μου και εγώ.

Στην εκκλησία μου έχει τη σήναξη τις πέντε το πρωί, από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο.

Είχα παραβρεθεί σ'αυτήν, αυτές τις μέρες όμως δεν το έκανα. Ήθελα να παραβρίσκωμαι στη σύναξη, αλλά ήταν δύσκολο.

Εχθές η σύζυγός μου είπε πως αύριο θα πάη στη σύναξη. Και ενόμισα πως είναι ευκαιρία να πάω μαζί της, και γι'αυτό τον λόγο πήγα για ύπνο νωρίτερα.

Σήμερα, χαίρομαι γιατί άρχισα την ημέρα με τον μελέτη της βίβλου και με προσευχή.

Πεμπτι 17 Απριλίου

Πήγα στην δερματολόγο. Έχω έκζεμα στα δάχτυλα, και έχω φαγούρα. Ή δερματολόγος είπε πως αυτό είναι κάτι σαν ατοπία, γι' αυτό το λόγο, την έχω μερικές φορές κάθε χρόνο. Με εξέπληξε πως αυτό είναι κάτι σαν ατοία. Κατάλαβα τον πόνο των ανθρώπων που έχουν ατοπία παντού στο σώμα τους.

Δευτέρα 21 Απρλίου

Μου έδωσε βιβλίο περί σωτηρίας ο Πατήρ. Το διάβασα στό σπίτι μου, και βρήκα πώς η ιδέα της σωτηρίας είναι διαφορετική από αυτύ των προτεσταντικών εκκλησιών. Νομίζω πως η ιδέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να είναι σωστή ότι δηλαδή η ιδέα της άμεσης σωτηρίας είναι επικίνδυνη. Αλλά βρήκα πως και η ιδέα αυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι διαφορετική από ότι ξέρω. Η περιγραφή του βιβλίου είναι πολύ λογική και βρήκα πως είναι ωραία.

Νομίζω πως οι προτεσταντικές εκκλησίες πρέπει να μάθουν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, γι' αυτό εγώ θα μάθω από το βιβλίο αυτό. Αλλά βρήκα πως το χάσμα μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των προτεσταντικών εκκλησιών είναι μεγάλο.

Κυριακή 27 Απριλίου

Πήγαμε στήν Ορθόδοξη Εκκλησία στο Εόγκε εγώ και ο μικρότερός μου γιός, για να παραβρεθούμε στον Εσπερινό της Αγάπης. Αυτός είναι μία Ακολουθία του Πάσχα, που είναι η Ανάσταση του Χριστού. Ο Πατήρ με έμαθε τις ευχές: ένας λέει "Χριστός ανέστη (Χριστός αναστήθηκε.)", και ο άλλος λέει "Αληθώς ανέστη (Αληθινά αναστήθηκε.)".

Ήταν πρώτη φορά που παραβρέθηκα στην λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γι' αυτό δεν κατάλαβα τί σημαίνει κάθε πράξη. Αλλά η μουσική και η ανάγνωση του Ευαγγελίου ήταν ωραίες, ειδικά των ελληνικών. Και ο κορεάτης Πατέρας είχε ωραία φωνή. Προς μεγάλη μου έκπληξη, δίνει βραστά αυγά και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ήμουν περίεργος για την σημασία τους.

Μετά την Ακολουθία είχαμε Γεύμα Αγάπες έξω από την Εκκλησία. Ο π. Αριστοτέλης ήταν φιλικός με τον γιό μου, και είπε σε μένα ότι έγιναν φιλοί. Όταν ήρθαμε στο σπίτι μας, είπε ο μικρότερός μου γιός ότι "Ανό οζισάν ντάϊσκι! (Μου αρέσει πολύ ο θείος!)"

Τρίτη 30 Απριλίου, "Η χάρη του Θεού"

Όταν έκλεισα ραντεβού με τον π. Αριστοτέλη, μετά τα πρόγραμμά μου, και βρήκα ότι είχα συνάντηση την Παρασκευή από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Έτσι δεν μπορούσα να έχω μάθημα Ελληνικών την Παρασκευή. Το μάθημα Κορεατικών ήδη είχε τελειώσει, και ο Πατήρ, που είναι μαθητής Κορεατικών, είχε φύγει, γι' αυτό δεν μπόρεσα να του πω ότι δεν θα μπορέσω να τον συναντήσω την Παρασκευή.

Το απόγευμα τηλεφώνησε από την εκδοτική εταιρεία που είχε συνάντηση με μένα. Νόμισα πως αυτό είναι η επιβεβαίωση της συνάντησης. Αλλά αυτό το τηλέφωνο ήταν για να την ματαιώση. Ήμουν απογοητευμένος. Είχα όμως την ευκαιρία να έχω μάθημα Ελληνικών. Αυτό πρέπει να είναι η χάρη του Θεού.